Brouwer, Keurslager

Albert Brouwer zeer tevreden over aanpak Koeleffekt

Afgelopen oktober vierde Albert Brouwer samen met zijn gezin en werknemers het honderdjarig bestaan van de keurslagerij. Opa Brouwer was op dat moment precies een eeuw geleden op die plek, in het historische hart van Urk, zijn ‘Vleeschhouwerij’ begonnen. Een mooie zwartwit foto naast de deur herinnert nog aan die tijd.

Maar de tijd schrijdt voort. Zwager Dirk, sinds zijn zestiende al in de zaak, gaat het de komende jaren langzamerhand overnemen, zodat Albert beetje bij beetje kan afbouwen. Tegelijkertijd voelde de familie Brouwer de behoefte, de zaak te veranderen. Van het een kwam het ander, en toen Albert in oktober vorig jaar het pand van de voormalige bloemenzaak op de Hofstee nummer 4 in Urk kon overnemen, lag het ook voor de hand dat het interieur gemoderniseerd zou worden. Dirk heeft hier dan ook een sterke invloed gehad. Na diverse oriënteringen – onder meer door de artikelen in Vlees&Vers – ging Albert met zijn vrouw toch ook maar eens bij Hans en Esther de Goeij in Vianen kijken. Die hadden net een grootscheepse verbouwing achter de rug, waarbij Koeleffekt de scepter had gezwaaid.

Oplossingen

Na enkele prettige gesprekken met Koeleffekt had Brouwer het scenario klaar. Hij zou zelf de nieuwe zaak ‘inrichtingsklaar’ maken, zijn broer Frans zou Koeleffekt assisteren bij de verbouwing en Koeleffekt zou de oude inventaris overnemen zodat in de nieuwe zaak alleen maar nieuw spul kon komen. Albert: ,,Frans is van huis uit timmerman en werkt nu als uitvoerder bij een aannemersbedrijf. Vroeger heeft hij echter ook in de zaak gewerkt. En dat heeft veel voordelen. Omdat hij precies weet hoe een slager werkt, kon hij tijdens de verbouwing ook steeds met de juiste oplossingen komen. En de samenwerking met Koeleffekt was – mede daardoor – uitstekend.

Verse kruiden

De nieuwe zaak, die 14 maart 2007 officieel werd geopend, is anderhalf maal groter dan de vorige. Door een efficiënte indeling lijkt de zaak echter wel twee keer zo groot. De snijtafel is slechts door een laag muurtje van de winkelruimte gescheiden, zodat Albert altijd een oogje op de zaak kan houden en kan bijspringen als het druk is. De klant heeft nu de keuze uit een nieuwe zelfbedieningscounter, waar Albert ook verse kruiden uit de pot verkoopt, en verder is er een traiteurcounter, counters voor het koude en het warme gedeelte, een inductiekookplaat en een oven. Een aparte paneertafel heeft een handige plaats gekregen en er is voldoende ruimte achter de fraai rondlopende toonbank zodat niemand elkaar in de weg hoeft te staan.

Handigheidje

De gekozen kleurstelling is diep-roodbruin met zwart, wat een heel warme en vertrouwde indruk maakt. Samen met het roestvrij staal en het glas dat in de nieuwe huisstijl is verwerkt geeft het de zaak een frisse, moderne en propere uitstraling. Maar ook de indeling van de nieuwe zaak is uitermate doordacht, dankzij de inbreng van Koeleffekt. En een handigheidje dat Albert bij collega De Goeij zag toen hij daar op bezoek was, heeft hij meteen overgenomen: een gat in de snijtafel waardoor het afval meteen weggeveegd kan worden, en waardoor de tafel steeds opgeruimd is. De natte en de droge ruimte zijn nu gescheiden van elkaar, wat het werken en schoonmaken gemakkelijker en sneller maakt. Een aparte grote koelruimte, een fluisterstille machinekamer en een ruime voorraadkamer completeren het geheel.

Parkeren

Voor de klanten is de nieuwe vestiging gemakkelijker bereikbaar, er ligt een groot plein op de Hofstee waar gratis geparkeerd kan worden. Naast Brouwer zit een warme bakker (die overigens ook gaat verbouwen, waardoor de kwaliteit van het aanbod alleen maar verder stijgt). De C1000 supermarkt en een goede groenteman zitten ook op het plein, wat ook weer voor meer klandizie kan zorgen. Albert: ,,Bovendien zit er een basisschool vlakbij. Veel moeders komen op dit plein hun boodschappen doen als ze de kinderen naar school hebben gebracht. Met mij erbij is het aanbod nu completer.” Hij gaat overigens het eigen assortiment ook uitbreiden. ,,Ik heb nu sowieso meer ruimte in de zaak. Maar omdat het klantenbestand nu groter wordt, kan ik ook nog meer op hun wensen inspringen. Bijvoorbeeld met maaltijden, een broodjesassortiment en kalfsvlees.”

Voordelen

Het zal even wennen zijn om de plek, waar Opa Brouwer begonnen is, en waar zijn vader en oom nog boven gewoond hebben, te verlaten. Het straatje, Wijk 2, is een van de smalle straatjes in het oude gedeelte van Urk waar kleine huisjes staan en waar veel toeristen in de zomer doorheen lopen. ,,Maar de nieuwe zaak is maar een paar minuten lopen van die plek, en als je met de auto komt is er zoals gezegd veel meer parkeerruimte. Nee, de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen,” besluit Albert.

Brouwer, Keurslager

De Hofstee 4
8321HG Urk
0527681760
0527686044

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 20:00
zaterdag 08:00 - 13:00
zondag Gesloten

Brouwer, Keurslager

Ransuil 55a
8322CP Urk
0527688222
maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 20:00
zaterdag 08:00 - 13:00
zondag Gesloten